De Algarve

De Algarve is een veelzijdige en populaire vakantiebestemming in het zuiden van Portugal. Het woord Algarve is afkomstig van het Arabische “Al Gharb” wat “Westen” betekent. De vakantiebestemming is niet alleen ’s zomers populair, maar ook in de periode van eind april tot en met juni en het najaar is de temperatuur vaak aangenaam.

Langs de lange kustlijn van bijna 200 kilometer vind je badplaatsen als Albufeira, Portimao en Vilamoura. De kust van de Algarve is afwisselend met schitterende zandstranden en rotspartijen. 74 van de ruim honderd stranden zijn in 2011 uitgeroepen tot een Blue Flag Beach. Dit betekent schone stranden, schoon zwemwater en zorg voor de flora en fauna zowel rondom het strand als in de zee. Golfliefhebbers kunnen hun hart hier ophalen en een wedstrijdje spelen op een van zesendertig verschillende golfbanen!mooie golfbaan 4

Algarve stranden

De kust van Aljezur aan de westkant van de Algarve is voornamelijk rotsachtig. Het water van de Atlantische Oceaan is hier vaak kouder dan aan de zuidkust van de Algarve. Een mooi zandstrand is Praia das Adegas vlakbij Praia de Odeceixe. Oorspronkelijk is het een naturistenstrand en je kunt het strand bereiken via de EN120 naar het strand vanaf Odeceixe. Andere mooie zandstranden hier zijn Amado, Praia da Amoreira, Praia do Monte Clerigo en Vale dos Homens.

De kust van Vila do Bispo, in het zuidwesten van de Algarve, is een bufferzone tussen de koude Atlantische Oceaan en de warme Middellandse Zee. Een mooi en ongerept zandstrand is bijvoorbeeld Praia da Murracao “Jewel of the Costa Viecentina”. Je kunt het strand bereiken door van de EN120 af te slaan ten noorden van Vila do Bispo vlakbij het windpark. De weg is ongeveer zes kilometer en is niet geasfalteerd. Goed opletten en beter met een 4×4 voertuig berijden. Andere mooie zandstranden zijn Praia do Castelejo, Martinhal en Praia do Beliche.

De kust van Lagos is een modain gebied. De stad Lagos is “cosmopolitan” en men leeft hier van
het toerisme, vissen, honing, de lokale brandy Medronho en lokale lekkernijen als de beroemde Dom Rodrigos. Een van de mooiste strandjes met panoramisch uitzicht is dat van Praia do Camilo. Vanaf het terras bovenop de klif heb je een weergaloos uitzicht op de baai en strand met rotspartijen. Je kunt het strand bereiken door vanaf Lagos naar de Avenida dos Descobrimentos te rijden en bij de rotonde bij de brandweer links af te slaan richting Ponta da Piedade. Andere mooie zandstranden zijn Praia Dona Ana, Meia Praia en Praia da Luz.

De kustlijn van Portimao ligt tussen twee belangrijke moerasgebieden Ria de Alvor en de River Arade. Prainha is een prachtig klein zandstrandje met mooie rotspartijen en ligt langs de weg van Alvor naar Praia da Rocha richting Prainha. Andere mooie zandstranden zijn Praia do Barranco. Praia do Amado en Praia da Rocha.